אחסון אתרי וורדפרס
בנית אתר וורדפרס
וורדפרס הפכה, בשנים האחרונות, ל"חביבתו" של מנוע החיפוש של גוגל ולמילה החמה בעולם השיווק באינטרנט. קשה לפספס את העובדה שיותר ויותר אנשים מדברים על בנית אתר וורדפרס, כצעד כמעט ראשון ליצירת נוכחות עסקית ברשת. על אף זאת, ניכר שלא כולם יודעים מה היא באמת אותה מערכת מדוברת והביקוש הגובר לבנית אתרים, באמצעותה, נובע בעיקר מהתופעה הידועה של הליכה בעקבות העדר ובהקשר זה, "מה שטוב לרבים אחרים, יהיה טוב ככל הנראה, גם, עבורי".
מה זה וורדפרס (WordPress blog)?
וורדפרס היא תוכנה חופשית לבנייה וניהול אתרי אינטרנט דינמיים. היא חופשית לשימוש, ללא תשלום, עבור כל אחד מאתנו, בשל היותה מבוססת על "קוד פתוח" (open source), כלומר קוד שמפותח על בסיס התנדבותי על ידי קהילת מתכנתים מכל העולם. מבחינה היסטורית, מדובר במערכת שפותחה לצורך ניהול בלוגים באינטרנט, שיצאה לאור בחודש מאי 2003 "WordPress Now Available" ואשר הודות למאמצי קהילת ה"קוד הפתוח" עברה שינויים רבים ושיפורים גדולים והפכה להרבה יותר מאשר כלי עבור בלוגרים. כיום, מערכת הוורדפרס הינה ממשק ניהול תוכן (CMS), לכל דבר ועניין, המתאים לבניית אתר אינטרנט בגודל מלא, שיכול לכלול מדיה עשירה מכל סוג וגודל.
מה המיוחד בוורדפרס ולמה זה טוב?
אז כמו שאומר פתגם ידוע: "מה שלא פשוט, פשוט לא יהיה".
וורדפרס מקיימת, לחלוטין, את מילות הפתגם - היא מערכת פשוטה להפליא, קלה מאוד לתפעול ולניהול ומעל לכל, מאפשרת גמישות מרבית בכל הנוגע להתאמה אישית של עיצוב ורכיבים. עיצוב האתרים, בה, נקבע על ידי תבנית (template) ואחד מיתרונותיה הבולטים טמון ביכולת להחליף תבנית באתר, בלי לשנות את התכנים או להשפיע עליהם. יתרון גדול נוסף, אמנם לא ייחודי אבל מספיק חשוב, הוא עצמאות – כל אחד יכול לנהל את האתר שלו בעצמו, ללא צורך ברקע מוקדם מיוחד וללא התלות המתמשכת (כלכלית וכללית), שאפיינה אתרים מדור קודם, במתכנת כזה או אחר.
בנוסף, מערכת וורדפרס בנויה כך שהיא תואמת לכל הדפדפנים ואינה מצריכה השקעה כספית בהתאמות מיוחדות.
היא מתפתחת כל הזמן, ידידותית לסריקה של גוגל ונחשבת, כיום, למערכת המוכנה בעלת התאימות הגבוהה ביותר לאלגוריתם החיפוש של גוגל.
האם ניתן לבנות אתר וורדפרס בחינם?
ובכן, התשובה לגבי רובנו היא, ככל הנראה, "לא". אנשים חסרי ידע בבניית אתרים ובתכנות יתקשו לעשות זאת, אלא אם יקדישו שעות רבות ללימוד המערכת ולהתנסות. בדרך כלל, יוכלו לפתוח בלוג, באמצעות התקנה אוטומטית, אולם יזדקקו למעצב אתרים עבור בניית אתר של ממש ועבור התקנה והתאמה של תוספים, שדורשת לעתים התערבות בקוד.
טעות נפוצה, בקרב רבים, היא בתפיסת וורדפרס כמערכת חינמית לאתרים הנראים כחינמיים. אמנם הקוד, מעצם הגדרתו כ"קוד פתוח" חינמי וכמוהו, גם, תוספים רבים המתלווים אליו, אולם לצורך בניית אתר מקצועי ב"תפירה אישית" נדרשת חבירה לאיש מקצוע והשקעה כספית, בהתאם. יחד עם זאת, כפי שכבר הוזכר, מדובר בהשקעה עבור בניית האתר, ללא צורך בתשלום מתמשך ואינסופי (כל עוד האתר פעיל) של דמי שימוש חודשיים.
האם וורדפרס תומכת בעברית?
קיימת תמיכה מלאה בעברית, הן ברמת האתר והן ברמת ממשק המשתמש. יתרה מזאת, עבור הקהל הישראלי עומד מגוון נאה של תבניות מעוצבות בעברית.
אז מה עדיף, וורדפרס או ג'ומלה?
רוב תיאורי המערכת שהוזכרו, עד כה, תקפים באופן כמעט מלא לגבי ממשק ניהול התוכן של ג'ומלה (Joomla).
כמו וורדפרס גם ג'ומלה, בהיותו ממשק ניהול תוכן, המבוסס על "קוד פתוח" וקהילת מפתחים פעילה מאוד, מציע מגוון עצום של תבניות ותוספים.
אם כך, אז איזו מערכת עדיפה – וורדפרס או ג'ומלה?
את המושג "ג'ומלה", שמקורו בשפה הסווהילית, ניתן לתרגם ל"הכל ביחד" ואכן, מערכת זו מתיימרת ואף מצליחה להכיל בתוכה יכולות רבות ומגוונות. גרפיקאים נוטים להעדיף את ג'ומלה בשל יכולותיה ומגוון האפשרויות הרחב הטמון בה. אתרי ג'ומלה מציגים נראות עיצובית מעולה, שתואמת את הפונקציונאליות של מערכת זו, הם משדרים שלמות ומקצועיות ואינם נראים, כאילו נגזרו כולם מתבנית אחת, שחוזרת על עצה בווריאציות שונות. ראוי לציין, כי על אף שממשק ניהול התוכן, של ג'ומלה, נחשב מעט מורכב יותר ופחות ידידותי למשתמש מזה של וורדפרס, הוא עדיין מאפשר למשתמשים לא מקצועיים לעדכן פיתוחים חדשים בקלות. כמו כן, ג'ומלה נחשבת לבעלת יתרון יחסי, בכל הנוגע לדינמיות, מבחינת תכנות וליכולת התאמת הקוד לכל מטרה.
לסיכום, כל אחד צריך לבחור את המערכת שמתאימה יותר לצרכיו. מקובל לשייך את וורדפרס כמתאימה יותר לאתרי תדמית ולמי שקלות השימוש וניהול האתר חשובה לו ואת ג'ומלה כמתאימה יותר לאתרים גדולים עד בינוניים, שמשמשים גם בתור אפליקציה או תשתית לפיתוחים נוספים.
איפה לאחסן את אתר הוורדפרס?
הקוד הפתוח של וורדפרס (כמו גם של ג'ומלה) כתוב ב- PHP. אחסון אתרי וורדפרס מצריך שרת לינוקס וקיומו של בסיס נתונים, מסוג MySQL, כחלק מחבילת האחסון המוצעת. רצוי לאחסן את אתר הוורדפרס שלכם אצל חברה המתמחה באחסון אתרי וורדפרס. על פי רב, חברות אלו, גם, תעזורנה בהתקנת האתר או, אף, תספקנה חשבון וורדפרס מותקן מראש, עם תמיכה מלאה במהדורה המתקדמת ביותר בעברית.